Акад. д-р Дамян Дамянов, ДМН
 Доктор на медицинските науки, доайен в областта на коремната хирургия.
От 1998 до май 2015 г. е председател на Съюза на учените в България, от 2012 г. е академик на Българската Академия на Науките, от 2013 до 2016 г. включително е неин заместник-председател.членува и заема различни ръководни позиции в български професионални и научни организации. От 1998 г. до 2016 г. заема поста председател на Съюза на учените в България. От 2002 г. е председател и на Българско Хирургическа дружество, в което членува от 1972 г. По време на съществуването на Висшата атестационна комисия е член на Научна комисия по хирургични науки към ВАК (от 2003 г.) и член на Президиума на ВАК и заместник-председател на Комисията (от 2006 г.). Членува в Българската асоциация на хирурзи и гастроентеролози; Deutsche Gesellschaft fuer Chirurgie; International Association of Hepato-Pancreato-Biliary Surgery; International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists. Член е на редколегията на списание „HepatoGastroenterogy“, член на борда на European Academy of Sciences; почетен член на Румънското и Македонското хирургично дружество.
ПРИЗНАНИЕ И ОТЛИЧИЯ
2001: Грамота за постижения в областта на колопроктологията;
2003: Грамота от Медицинския университет – София за най-успешна научна разработка в областта на медицината;
2003: орден “ Стара Планина“  – I степен;
2006: почетен знак „Марин Дринов“ на лента на БАН;
2006: почетен знак „Aesculapius“ на МУ – София;
2007: почетен знак „Panacea“ на МУ – София.
2008: Почетен член на Румънското хирургическо дружество и на Сдружението на хирурзите в Македония;
2008 г. Медик на годината, избран от инициативен комитет на в „Форум медикус“
2008 г. Лекар на годината по линия на Български лекарски съюз
2011 г. Лекар на годината по линия на Министерство на здравеопазването, СБМД, в. „Български лекар“
2015 г. орден „Св. св. Кирил и Методий“
и други почетни отличия от БЛС, СУБ, Медицински университети от Варна, Пловдив, Плевен, Българската асоциация по история на медицината, БЧК.

Акад. д-р Григор Горчев, ДМН
Доктор на медицинските науки с три специалности – „Акушерство и гинекология“, „Онкология“ и „Хирургия“. Почетен ректор на Медицински университет – Плевен. Носител на Почетния знак на Президента на Република България за особен принос в развитието на българската медицина, а от 2007 г. – съветник по медицинските въпроси на Президента на Република България. Единственият гинеколог – член-кореспондент на Българската академия на науките. Акад. Горчев е пионер във въвеждането на роботизираната хирургическа система da Vinci в Югоизточна Европа и е първият български лекар, сертифициран за работа с нея. През 2012 г. въвежда за първи път в България напълно неинвазивното лечение на солидни тумори с високоинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU). Автор на редица авангардни методики в съвременното лечение на онкологични и други заболявания на органите на женската полова система. Носител на многобройни награди в България и чужбина за заслугите си в областта на онкогинекологията.
ПРИЗНАНИЕ И ОТЛИЧИЯ
Носител на наградата Медик на годината ‘2004 на вестник „Форум Медикус“ за значим научноизследователски принос в развитието на българската медицинска наука и практика в сферата на гинекологията и онкологията. Наградата се присъжда за значима организационна дейност за утвърждаването на Медицински университет в гр. Плевен в условията на реформа в здравеопазването и във висшето образование по медицина.
Награден с почетен знак I степен от Българския лекарски съюз за принос в развитието на медицината, 2004 г.
Звание „Почетен гражданин на град Трявна“, 2004 г.
Избран за личност на 2005 година от Американския биографичен институт на САЩ и комисията за международни проучвания за изключителните му постижения и благороден пример пред своите съвременници и обществото.
Удостоен със званието „Почетен гражданин на град Плевен“ от Общински съвет – Плевен, 2005 г.
Почетен знак на Български лекарски съюз, 2006 г.
Двукратен носител на отличието „Лекар на годината“ на Българския лекарски съюз – 2006, 2011 г.
Признат за „Достоен българин на 2008 г.“ в класациите на в-к „24 часа“ и БНТ.
Включен в националния каталог „Лекарите, на които вярваме“, специално издание на в. „24 часа“, за 2011 г. и 2015 г.
Почетен знак на Президента на Република България за изключителни постижения и принос за националното здравеопазване.
Носител на орден „Стара Планина“ от 2016 г.